Pavel Čížek

Zrušit vojenský prostor Brdy nebo ne?

1. 10. 2013 10:48:06
Představitelé sociální demokracie se zmínili, že chtějí zachovat vojenský prostor Brdy. Středočeský hejtman Řihák řekl vládě na jejím zasedání, aby prostor nerušila. Musel jsem si povzdechnout: Už je to tady. Zase vědí, lépe než my kolem Brd, co je pro nás dobré. U pana hejtmana Řiháka mě to nepřekvapilo, i když se na čemkoliv kolem Brd shodlo více než 30 obcí, jeden, pan Řihák za Příbram byl většinou proti.

Nerozumím ale tomu, jak může jen tak říci stínový ministr obrany za ČSSD, že by se mohl zrušit jiný vojenský prostor. Je to neúcta k několikaleté práci pracovníků ministerstva obrany, ministerstva životního prostředí, ministerstva vnitra, neúcta k mnoha jednáním a dosaženému konsensu mezi obcemi. Typická je i lehkost s jakou by bylo vyhozeno množství peněz, vynaložené na přípravu Chráněné krajinné oblasti v Brdech.

Nejsem vojenský odborník, ale vím, že zrušení vojenského prostoru Brdy navrhli sami vojáci z důvodu jeho nevyužitelnosti. Prostor totiž vznikl za první republiky jako místo pro zkoušení děl – převážně asi ze Škodovky. Výrazně byl rozšířen nacisty za 2. světové války a posléze komunisty po roce 1948.

Dnes ale Škodovka děla nevyrábí, neprobíhá ani světová válka, ani válka studená a naše armáda má desetinu vojáků než před 25 lety. Proč bychom tedy měli mít prostor v hitlerovsko-gottwaldovské rozloze? Nestačilo by zde daleko menší cvičiště?

Někdy slýcháme argumenty, že vojenský prostor chrání přírodu v Brdech. Ale není to docela pravda. Příroda se zde mohla rozvíjet díky malému využití prostoru a méně intenzivnímu hospodaření vojenských lesů. Ale toto hospodaření se zintenzivnilo a došlo k řadě nevhodných zásahů. Zejména hospodaření s vodou není zrovna ideální. V Brdech se stavěly nové a nové cesty a voda se podél nich rychle odváděla mimo les – tam ať si s ní poradí obce. Pravidla CHKO by umožnila zachovat běžné lesní hospodaření, ale s mnoha prvky, které by byly šetrnější k přírodě a působily by i protierozně, protipovodňově.

CHKO by zároveň umožnila v Brdech lehký cestovní ruch – pěší stezky, cyklostezky, prostě aktivity, pro něž je tato lesnatá krajina ideální.

Autor: Pavel Čížek | karma: 11.52 | přečteno: 652 ×
Poslední články autora