Pavel Čížek

Znárodní ČSSD příjmy obcí i v Plzeňském kraji?

24. 10. 2013 9:39:23
Nechtěl jsem ani věřit svým očím, když jsem si přečetl, že by ČSSD chtěla vzít městům a obcím příjmy, které jim dal navíc „Kalouskův“ zákon o rozpočtovém určení daní. Od ledna letošního roku totiž obce dostávají zhruba o pětinu více ze státního rozpočtu. Pro obce v Plzeňském kraji se může jednat o navýšení o 600 – 700 mil. Kč. Městům kolem 6 000 obyvatel přibude ročně přes 8 mil. Kč, městům a obcím kolem 2 500 obyvatel přibudou každoročně 3 – 4 mil. Kč, menší obce si polepší o statisíce. A s růstem ekonomiky státu porostou i tyto příjmy.

Když si představíme, že za tyto peníze bude přes 6 000 měst a obcí opravovat cesty, chodníky, vodovody, školky, školy či zdravotní střediska, je to obrovská podpora ekonomiky, podpora stovek malých stavebních a jiných firem. Je to velká podpora zaměstnanosti. Údajně chce ČSSD přesunout tyto peníze do nějakého fondu na národní úrovni, čili je chce znárodnit. Má pravděpodobně představu, že pak budou obce jezdit s čepicí v ruce do Prahy poníženě žádat o tyto prostředky nějaké vševědoucí úřednictvo a to je bude přidělovat metodou „tomu dala, tomu dala, tomu nedala nic“. Takto je tomu nyní v řadě dotačních programů, spravovaných oranžovými kraji.

Uniká mi i ekonomický smysl tohoto opatření. Celorepublikově se jedná o částku do 10 mld Kč. Jsou jiné vhodnější příležitosti k úsporám. Např. v září se v evropském výboru pro regionální rozvoj hlasovalo o tom, prodloužit pro Českou republiku dobu čerpání evropských dotací o 1 rok. Toto prodloužení se povedlo prohlasovat Slovensku a Rumunsku. Návrh českého europoslance Vlasáka aby se prodloužení vztahovalo i na Českou republiku neprošel a europoslanci z ČSSD a KDU dokonce ani nepřišli na hlasování. Z důvodu neprodloužení lhůty pravděpodobně naše republika letos nestihne vyčerpat 20 – 30 miliard Kč.

O zákon, navyšující příjmy měst a obcí, usilovalo hnutí Starostové a nezávislí 6 let. Na podporu zákona přijelo demonstrovat před Úřad vlády ČR 1000 starostů s obecními prapory. Pokud by byl zákon změněn, museli by pravděpodobně starostové jezdit s vlajkami do Prahy častěji.

Autor: Pavel Čížek | karma: 19.70 | přečteno: 471 ×
Poslední články autora