Pavel Čížek

Staré a nové RUD? Jako Favorit a Superb, rozdíl jako hrom.

18. 07. 2012 12:49:02
Pan Martin Zrzavecký, náměstek primátora města Plzně se vyjádřil na svém blogu tak, že nové rozpočtové určení daní nevyhovuje nikomu, ani obcím do 2 000 obyvatel. Je to podobné konstatování, jako kdyby se řeklo, že nový Superb je špatný proto, že např. v jeho přehrávači chybí nějaká funkce, proto je lépe jej nekupovat a jezdit starým Favoritem, který přehrávač nemá vůbec.

Starý Favorit je pro obce stávající systém daní. Obce budou mít v příštích letech větší náklady, národní dotace se ruší a evropské dotace budou mít před novým plánovacím obdobím přestávku, prostě Favorit bude mít stále více poruch.

Superbem je nové rozpočtové určení daní. Daně se budou přidělovat podle:

- počtu obyvatel (dle principu čím větší obec, tím více na obyvatele),

- podle počtu žáků ve školách (aby se obce nemusely každoročně dohadovat o provozních nákladech na jednoho žáka a obce bez školy je nemusely platit)

- a podle rozlohy katastru.

K tomu jsou mimořádně vyjmuta města Praha, Plzeň, Brno a Ostrava – ty dostanou na občana více, než by jim podle počtu obyvatel příslušelo. Odhadované přírůstky rozpočtů dle ministerstva financí: Rokycany + 20 mil. Kč, Tachov +15, Sušice +18, Přeštice +17, Kralovice, Nepomuk, Blovice, Starý Plzenec +10, Kasejovice +3,5, Švihov +5 mil Kč atd. I když konečné částky mohou být nižší dle vývoje ekonomiky, je to pořád velká změna k lepšímu.

A nyní k tomu „nekvalitnímu přehrávači v Superbu“. V návrhu zákona opravdu problém je. V závěru projednávání zákona navrhli odborníci ministerstva financí korekci poslední úpravy daní pro obce z roku 2008, předloženou shodou okolností tehdy také M. Kalouskem, kdy obce s velmi velkým katastrem získaly mnohem vyšší příjmy než ostatní. V Plzeňském kraji by toto „snížení navýšení příjmů obcí z roku 2008“ snížilo stávající příjmy až 80 malých obcí. Starostové a nezávislí a Spolek pro obnovu venkova proto usilovali o to, aby tato korekce nebyla vůbec, nebo byla co nejmenší.

Zákon byl nyní skutečně poslanci schválen pouze s tou úpravou, že k případnému snížení navýšených příjmů obcí z roku 2008 dojde jen tam, kde je velikost katastru obce na 1 obyvatele větší než 10 ha. To by se mělo týkat jen minima obcí.

Pokud zákon schválí ještě Senát, bude zásadní to, že i menší města a obce budou moci více investovat do svých škol, cest, vodovodů, hřišť. Stovky malých investic po celém kraji jsou pro rozvoj ekonomiky určitě lepší než např. jedna velká stavba za miliardu v hlavním městě.

Autor: Pavel Čížek | karma: 6.67 | přečteno: 965 ×
Poslední články autora